Terug

 

Terug

 

Terug

Woningaanpassing - Wees er op tijd bij

 

Een zwangerschap duurt zo’n negen maanden en geeft de ouders niet alleen tijd om aan het idee te wennen. Het geeft ze ook de gelegenheid om het huis op de nieuwe wereldburger in te richten, van kinderkamer en box tot en met traphekje. Want als het liefste kind ter wereld er is, dan moet die zich wel onbevangen en veilig in en om het huis kunnen ontplooien.

 

 

Raar eigenlijk dat we wel op zo’n situatie anticiperen, maar zo’n zestig à zeventig jaar later ons laten verrassen door ouderdomskwalen en andere gebreken. Dan blijkt de woning opeens niet meer zo veilig te zijn. Maar voor velen is dat meestal geen signaal om dat losse kleedje weg te halen, de badkamer aan te passen en het toilet te verhogen. “Het is al die jaren goed gegaan en ik kijk goed uit”, krijg je dan bij navraag te horen. Blijkbaar moet er eerst iets gebeuren voordat mensen passende maatregelen treffen.

 

Neem nou bijvoorbeeld die kwieke en zelfstandig wonende dame van 90 jaar. Die zat geen moment stil en deed alles nog zoveel mogelijk zelf. En ondanks haar afnemende mobiliteit rende ze van hot naar her. Tot ze die ene keer, zoals ze zelf zegt: “De grond in de keuken op zich zag afkomen” en haar heup brak. Helaas had ze geen persoonsalarmering, maar gelukkig had ze wel de kracht om met veel moeite naar de telefoon in de voorkamer te kruipen en de buren te bellen. Dat alarm is er inmiddels, inclusief een sleutelkluisje zodat de professionele hulp zelf binnen kan komen.

 

Een tijdige woningaanpassing is dus niet alleen voor kleine mensjes noodzakelijk, maar ook voor de steeds ouder wordende grote mensen. Daar past een houding van ‘komt tijd, komt raad’ niet bij. Zeker niet als je via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voorzieningen wilt aanvragen. Bij Wmo-aanvragen kijkt de gemeente eerst of je voor een of meer voorzieningen in aanmerking komt. En zo ja, dan moet bijvoorbeeld een traplift of scootmobiel besteld en op maat worden gemaakt. Alles bij elkaar ben je dan zo weer een paar maanden verder.

 

Als die pittige 90-jarige beslist een traplift had moeten hebben, had ze misschien al die tijd niet naar huis kunnen gaan! In sommige gemeenten zou ze overigens helemaal geen traplift hebben gekregen. Die geven namelijk bij voorkeur een verhuisbudget in plaats van de woning aan te passen.

Als u dat niet wilt zult u de noodzakelijke voorzieningen zelf moeten kopen. Bij drempelhulpen en wandbeugels is dat niet zo’n probleem. Vele bouwmarkten hebben daar zelfs aparte verkoopvakken voor met drempelvervangers, technische snufjes e.d. En bij thuiszorgwinkels, zoals Omring, hebben ze voor het omgaan met fysieke beperkingen allerlei handige hulpmiddelen. Maar bepaalde voorzieningen, zoals een badlift of een keukenaanpassing zijn kostbaar. De gemeente Hoorn heeft juist daarvoor een zogenoemde Blijverslening. Een soort hypotheek voor mensen vanaf 55 jaar of mensen met een zorgvraag die zelf hun huis levensloopbestendig willen maken.

 

Ook al vindt u bepaalde voorziening niet direct nodig, bedenk dan dat sommige daarvan nu al best handig zijn. Bovendien behoudt u daarmee langer uw zelfstandigheid. En niet onbelangrijk: u ontlast uw mantelzorgers en geeft hen een geruster gevoel als zij niet dagelijks bij u langs kunnen komen.

 

Wilt u meer weten over woningaanpassingen kijk dan eens op de volgende sites: wonen en huishouden, Lekker blijven wonen, Levensloopbestendig wonen en Blijverslening Hoorn. Het reisadvies Oud en zelfstandig in 2030 schetst plannen voor de toekomst.

 

Over de Wmo leest u meer op Wmo-taal en legt op de site Wmo-tips een consulente u de huidige opzet van de Wet maatschappelijke ondersteuning uit. Een wet waarvan de uitvoering per gemeente kan verschillen! En komt u er helemaal niet uit, vraag dan gratis hulp aan via Clientondersteuning Hoorn.

 

Gewijzigd: 18-9-2020