Terug

 

Terug

Spiritualiteit is levenskunst! Deel 4

 

In deze rubriek gaat Saskia Treu in op ‘gebeurtenissen als spiegel van spiritualiteit’.

Deze rubriek maakt onderdeel uit van een serie korte fragmenten uit een artikel, waarin Saskia een uiteenzetting geeft van de facetten van ‘spiritualiteit in het alledaagse leven’.

 

 

Gebeurtenissen als spiegel van spiritualiteit

Ik onderschrijf dat wij in ons dagelijks leven, via elke gebeurtenis, worden aangesproken door iets dat hoger is dan ons. Dit noem ik voor het gemak ‘goddelijke communicatie’.  Deze ‘goddelijke communicatie’ bevindt zich overal om ons heen, in vele tradities, plaatsen en vooral in onze activiteiten en in ons handelen. We reageren op het heilige niet alleen door op een klassieke manier spiritualiteit te beoefenen,  zoals gebed en meditatie, maar ook door de gewone dingen die we doen. Bijvoorbeeld een wandeling maken, de afwas doen, voor een huisdier zorgen, met een buurvrouw praten.  Deze activiteiten en handelingen kunnen allemaal uitingen zijn van onze spiritualiteit.

Uitingen van spiritualiteit zijn te vinden in boeken, films, kunst en de popcultuur. Hierin zien we dat er een grote verscheidenheid is aan manieren waarop spiritualiteit beoefend kan worden.  De meeste daarvan kunnen overal en altijd worden uitgeprobeerd. Dat komt omdat het gereedschap waarmee gewerkt wordt bij de beoefening van spiritualiteit de dag zelf is. Iedere dag opnieuw krijgen wij als mensen de kans en de gelegenheid om onze eigen spiritualiteit te ontdekken, te oefenen en te beoefenen. Het is levenskunst!

 

Dit is de laatste rubriek uit de vierdelige reeks over ‘spiritualiteit zit in het alledaagse leven’

Saskia Treu geestelijk verzorger IncluZIN en Questio Centrum voor levensvragen.

 

Geplaatst: 17-11-2023